Welkom Gast | Inloggen of registreer

Estimative Index

De Estimative Index (ook wel bekend als EI) is een methode voor het verstrekken van voedingsstoffen voor planten in een aquarium. Het idee achter EI is het zorgen voor een onbeperkte concentratie van plantenvoeding in de waterkolom waardoor planten ongehinderd kunnen groeien.

Doordat er een overschot aan plantenvoeding aanwezig is helpt dit bij het voorkomen van voedingsterkorten aan planten waardoor algen minder kans krijgen om te groeien. Er vind immers geen groei stagnatie plaats. De meeste algen problemen kunnen worden teruggevoerd naar tekortkomingen van planten in plaats van overtollige voedingsstoffen niveaus (een mogelijke uitzondering hierop is Ammonium/NH4). Andere oorzaken van  algen zijn te veel licht in verhouding tot de aanwezige CO2 gehaltes en/of geen of slechte stroming.

Eigenlijk voeg je een klein overschot aan voedingsstoffen toe om te verhinderen dat er tekorten optreden, gevolgd door een grote waterwissel van 50% aan het eind van de week om te voorkomen dat het overschot te hoog wordt. Hiermee 'reset' je de bak en op deze manier kun je er zeker van zijn dat er genoeg voedingsstoffen aanwezig zijn zonder ooit een testkit te gebruiken.

Kort samengevat: De estimative index gaat er vanuit dat je wekelijks een waterverversing van minimaal 50% uitvoerd, voldoende CO2 in je aquarium hebt (minimaal 25ppm) en daarnaast ook voldoende waterbeweging zodat de voedingsstoffen zich goed kunnen verspreiden in je aquarium.
 

Uw eigen weekschema op maat gemaakt?

Wij hebben een handige calculator gemaakt waarmee je een op maat gemaakt voedingsschema kunt maken en daarnaast de benodigde producten direct aan je winkelwagen kunt toevoegen. Mocht je merken dat je toch teveel of te weinig van een bepaalde voedingsstof in je aquarium krijgt, dan kun je besluiten om minder of meer van de desbetreffende voedingsstof toe te dienen.
  
Voor meer informatie over de estimative index verwijzen wij je graag naar het Engelse artikel op UKAPS, of het Nederlandse artikel op de site van Hobbykwekers wat vertaald is uit het Engels naar het Nederlands.